onsdag, augusti 04, 2021

Roma kyrka


Vi fortsatte kyrkutflyktsdagen med Roma Kyrka. Pangvädret fortsatte...

Kyrkan består av ett treskeppigt långhus med ett smalare rakt avslutat kor i öster samt sakristia på nordsidan. Sakristian är från 1100-talet och detta kor och långhus byggdes förmodligen på 1200-talet.


Kyrkans nygotiska inredning härstammar från en restaurering 1902. Kyrkar är väldigt stor invändigt men det låter sig inte riktigt fångas på bild med mobilkamera. Den har tre gångar som den här, i bredd

Nuvarande altartavla med målade bibliska figurer tillkom vid samma restaurering. Den känns inte typisk "gotländsk kyrka". Många av dem verkar ha fått gigantiska altartavlor tillverkade kanske på 15-16-hundratalet, grovt snidade eller lite naivistiskt målade, som döljer mycket av de fina fönster som ofta finns. Även denna kyrka har haft en sådan från 1656, målad av Johan Bartsch, men den hänger tydligen numera i långhuset.

Fint fönster över orgeln är tydligen hugget i kalksten på 1880-talet.


Här synes "Svenskbybornas klockstapel".

Svenskbyborna härstammar från Gammalsvenskby i Ukraina, typ.  Och de var ursprungligen svensktalande fiskare från Dagö (i dagens Estland, som till 1721 var en del av Sverige). 1781 anvisades de mark av den ryska kejsarinnan Katarina II i det "Nyryska guvernementet" (i södra nuvarande Ukraina vilket ryssarna då just erövrat från turkarna) och tvingades flytta.
1000 personer inledde resan från Dagö och cirka hälften dog under resan som tog nio månader. Av dem som överlevde vandringen dukade sedan många under i alla fall eftersom de var ovana jordbrukare. Enligt kyrkböckerna var enbart 135 personer fortfarande vid liv i mars 1783.
Sedan var det fortsatt jobbigt. Världskrig, revolution och hungersnöd. 1929 lämnade cirka 900 personer Gammalsvenskby för Sverige. 500 av dessa kom till Gotland och hade kyrkklockor med sig. Tre klockor. Synkroniserad klang. Klockstapeln med dessa klockor stod klar 1939.

Det går inte att läsa vad det står på den här stenen, men den är ju oemotståndligt söt.

Sedan åkte vi till själva Roma Kloster och tittade på klostret, men kanske inte tillräckligt nära. Vi måste nog åka dit igen och se till att det får ett eget inlägg. Därefter fika på Café Grönhagen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar