tisdag, augusti 03, 2021

Bunge kyrka

Bunge kyrka började byggas på 1200-talet men har tydliga drag av den höggotiska stilen från 1300-talet då kyrkan stod klar. Tornet byggdes som försvarstorn då kyrkan under medeltiden var försvarskyrka. I kyrkogårdsmuren återfinns bevarade skyttegluggar. Känns ju lite surrealistiskt när man kommer med nutida värderingar.

Som vanligt är det problematiskt att få med hela kyrkan på bild. Här är den nutida entrén.


Inne i kyrkan träffade vi på Tekla. Hon tipsade om fler kompisar som också kunde informera om kyrkan. Näst efter riktiga djur gillas gosedjur så givetvis blev det råttjakt.

T ex här i prediksstolen fanns en av dem.

Och vid altaret en annan.

Altare och vackra fönster. (Altartavlan från 1689)

Här ett votivskepp och fina kalkmålningar. (De målades på 1300-talet, målades över när det blev omodernt och restaurerades 1994).

Här läser vi om Kajsa-Stina som en av färjorna mellan Fårösund och Fårö är döpt efter. Kajsa-Stina var gift med en färjeman och när han dog 1873 tog hon över jobbet och färjade ( =rodde ) i 25 år. Nästan fram till sin död 1900. Otroligt tuff brud!

Apropå yrken och titlar så står de ofta på äldre gravstenar. Men ibland även på relativt nya stenar tydligen. Vi funderar på vad "trafikbilägare" egentligen avser? 
Lite googling leder till ett forum för veteranlastbilar och ger svaret att det nog är en lastbil Folke ägt.

Bildsök på "trafikbil skylt" ger ungefär ovan resultat. Skönt att få det utrett!

Det finns så många gravstenar på varje kyrkogård att man inte riktigt orkar läsa på alla =)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar