söndag, augusti 08, 2021

Nu är det snart slut på semestern...

 Veckan inleds med regn och någon får använda sitt gulliga paraply.

Men på tisdagen är vädret bättre och vi tar mopederna till "Fint o fult" (favoritaffär) i Fårösund och tittar på fina saker och fjärilar...


...och handlar fröer.

Sedan rullar vi upp till Bunge kyrka och beskådar den. Det blev ett eget inlägg.

På vägen hem kollar vi in lamm.

Och lite småroliga skyltar.

På onsdagen drar vi på roadtrip.

Kalkbrottet i Slite

Entreprenaddäcket vid kalkbrottet i Slite.

Sedan besöker vi Ekeby kyrka. Länk här.

Efter det försöker vi med Barlingbo kyrka.

Men den är stängd. Så fräckt.
Vi går en stund på kyrkogården när vi ändå är där.

Vi hittar bl a gravstenen för "Fältkammereraren Herr Laur: Barht".
Han föddes i Wisby 1771 och dog på Munkebo 1829.

Dels undrar man ju vad "Laur:" betyder. Sparade de in på några bokstäver där? Men framförallt vill man ju veta vad en Fältkammererare gör och hur märkvärdigt det är att vara en sådan.
En Fältkamrer är enligt Svenska heraldiska föreningen ganska märkvärdig. Ungefär lika märkvädig som ca 65 andra titlar som t ex Kaptener, Ryttmästare och Regementspastorer. Arkivarie i Riksarkivet, Bibliotikarie i Kungliga Biblioteket eller Legitimerad Lasarettsläkare vid Länslasarett eller Vadstena Kurhus, var också ungefär lika fint. Men läs själva, väldigt intressant är det.

Kanske var Fältkamreren "Föreståndare för fältkontor som under 1700-talet hade hand om ekonomin vid en av generalkrigskommissariatets avdelningar och var upptagen på Krigskollegiums kammarstat. Under honom arbetade fältbokhållare, fältkassörer, fältkammarskrivare, fältkassaskrivare och fältrevisorer".

Herr Bahrt var också en "Öm make, Nitisk embetsman och Redlig vän". Men hur kul var han?
DET får vi aldrig veta.

Vi roadtrippade vidare till:

På vägen hem försökte vi äta på Lilla Bjers, men det kunde man inte göra på impuls, så det får bli nåt annat år. Istället hoppade vi in på Hop Shed Brew Pub och jag tittade på roliga meddelanden på bjälken bakom Nova medan hon fåntrattade sig. Vi borde verkligen ta med ölfantasten hit. 

Sedan var det mest regn i flera dagar och vi hukade inomhus. På lördagen var vi trötta på det och åkte på lite tur ändå. Om det inte är så mycket folk på Lergravs fisk & café finns det plats i båthuset och när det är dåligt väder är det inte så mycket folk.


Jag åt, som alltid, våffla. Fisk är ju inte min grej =)

Nova tog sallad som såg fin ut.

Söndag morgon, semesterns sista dag, låg jag och drog mig i sängen strax innan åtta när det hördes en rejäl smäll. Vi undrade såklart vad det var och efter ett tag hördes sirener ute på vägen. Då förstår man ju att det hänt nåt extra.
Strax efter det kunde man läsa på Aftonbladet att en segelbåt exploderat i gästhamnen och en person förts till sjukhus.

När vi framåt kvällen åkte på en mopedtur svängde vi förbi hamnen och kollade på bråten från båten. Svårt att förstå hur man kan överleva en smäll som gör kaffeved av farkosten.
Men jag har i efterhand lyssnat på en intervju som den 81-åriga(!) båtägaren gjorde i september 2021, med P4 Gotland, och han förklarade att eftersom det var ganska öppet i båten så svepte tryckvågen förbi utan att skada så mycket. Däremot blev hela han svedd av explosionen, från topp till tå, men i slutet på september hade det mesta läkt fint. Änglavakt!

Vi rullade vidare till Helgumannens fiskeläge som gjorde sig fint i lite dramatiskt skymningsljus.



"Måste jag vara med på bild?" Ja, helst. På någon bild i alla fall. Så att det syns att det finns liv på jorden.

Sedan fortsatte vi runt ön i den nedgående och fläckvis synliga solen och tittade på lamm, stenmurar och annat sånt som man tittar på när man bara cruisar för skojs skull.

Och därmed var semstern förbi...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar